osmium_nikbayan

«لیتیم» سبک ترین فلز موجود در جهان است. هر سانتی متر مکعب از این فلز تنها  ۰.۵۳۴ گرم وزن دارد. سنگین ترین فلز جهان «اسمیم» است. وزن یک سانتی متر مکعب از این فلز  ۲۲.۴۸ گرم است. «ایریدیم» دومین فلز سنگین است و یک سانتی متر مکعب از آن ۲۲.۴ گرم وزن دارد. وزن یک متر مکعب از فلز «اسمیم»  ۲.۴۸ تن (تقریبا برابر با وزن پنج فیل) است. «اسمیم» و «ایریدیم» هر دو فلزاتی بسیار گرانبها هستند.

«لیتیم» فلزی سفید و نرم و براق است و در ۱۸۰ درجه سانتیگراد ذوب می شود. در سال ۱۸۱۷میلادی یک شیمیدان سوئدی به جان آگوست این فلز را کشف کرد. مهمترین سنگ های معدن این فاز «پیدولت»، «آسپودمن» و «آمبلیگونیت» نام دارند و در آفریقا و آمریکای جنوبی یافت می شوند. لیتیم عنصری است بسیار فعال و به هنگام واکنش با آب تولید هیدروژن و هیدرواکسید لیتیم می کند و به همین علت این فلز را در نفت سفید نگهداری می کنند. کربنات لیتیم به عنوان یک داروی مؤثر برای درمان نوعی بیماری روانی به کار می رود.

lithium_nikbayan

اسمیم فلزی است سخت و در طبیعت به حالت خاص و آزاد یافت نمی شود و از سنگ های معدنی پلاتینوم و نیکل به دست می آید. نقطه ذوب اسمیم 3050 درجه سانتیگراد است. آلیاژهای اسمیم در ساخت نوک قلم خودنویس، سوزن گرامافون، یاطاقان و میله های محوری به کار می رود. این فلز در سال 1804 به وسیله شخصی به نام تنانت کشف شد. ایریدیم نیز فلزی سخت و براق است و موارد کاربرد آن از اسمیم نیز بیشتر است. نقطه ذوب این فلز بسیار بالاست. در حدود 2443 درجه سانتیگراد. به همین دلیل از این فلز برای ساختن بوته های آزمایشگاهی (ظروفی که در آن فلزات را ذوب می کنند) استفاده می شود. این فلز واکنش پذیری بسیار بالایی با اسید دارد. آلیاژهای این فلز برای تهیه نوک قلم خودنویس و یاطاقان و لوازم آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد.